Marinus Knoope’s Creatiespiraal

Een ander boek dat me op verschillende momenten geïnspireerd heeft is de Creatiespiraal van Marinus Knoope. Dit boek heb ik voor het eerst gelezen als zestienjarige. Mijn moeder gaf het aan me, in een voor mij wat rebelse periode. Dat ik de essentie van het boek al snapte, durf ik nu niet te zeggen. Wel wentel ik me in dankbaarheid, nu ik voel dat mijn moeder me destijds beter begreep dan ik dacht. Een onverwachts cadeautje.

Op mijn zevenentwintigste kwam dit boek opnieuw op mijn pad. En met meer levensjaren en levenservaring, werden de zaadjes in vruchtbaardere grond geplant. Na het lezen van het boek heb ik begrepen dat je zelf in grote mate verantwoordelijkheid kunt nemen voor dat wat gaat komen. Wat je wenst is een voorteken van dat wat gaat komen

Het is een interessante invalshoek wanneer je diepste wensen een handvat zijn. Wanneer ze je vertellen wat je wilt, maar ook wat je kunt bereiken in het leven. Dat je alleen die wensen ontwikkeld waarvoor jij alles in huis hebt om het waar te maken. “Zoals de bloesem in de lente een voorbode is van het fruit in de zomer, zo zijn wensen en verlangens van mensen een voorbode van hetgeen ze later kunnen realiseren. En zoals fruitbomen over precies die kwaliteiten beschikken die ze in staat stellen de eigen fruitsoort te creëren, zo beschikken mensen over precies die kwaliteiten die ze nodig hebben om hun eigen wensen en verlangens te kunnen realiseren. In de natuur is er een vaste route van bloesem naar vrucht en van zaad naar oogst, en zo is er in de natuur ook een welbepaalde weg van wens naar werkelijkheid.”

De ‘weg van wens naar realiteit’ is dus een spiraal, een vaste volgorde die iedereen doorloopt bij het realiseren van zijn wensen. En zodra je je van dit proces bewust bent kun je met het proces gaan spelen. Het leuke aan de Creatiespiraal is de Hollandse nuchterheid die het boek leesbaar en praktisch maakt .

De verschillende stappen in De Creatiespiraal:

 1. Wensen – Maak voor jezelf concreet wat je precies wilt. Wat zijn je innerlijke verlangens?
 2. Verbeelden – Visualiseer je wensen alsof ze waargemaakt zijn.
 3. Geloven – Blijf visualiseren tot je zelf gelooft dat je dit kunt bereiken.
 4. Uiten – Pas als jij het echt gelooft treed je naar buiten met je wens om zodoende je omgeving te activeren.
 5. Onderzoeken – Onderzoek wie en wat je nodig hebt om deze wens te verwezenlijken.
 6. Plannen – Stel doelen, maak plannen. Hoe ga je deze wens waarmaken?
 7. Beslissen – Beslis wat je gaat doen.
 8. Handelen – Handel naar je plannen en voer ze uit.
 9. Volharden – Blijf doorbijten, ook in zware tijden.
 10. Ontvangen – Je wens zal werkelijkheid worden.
 11. Waarderen – Wees dankbaar voor dat wat je hebt ontvangen.
 12. Ontspannen – Keer terug in jezelf, ontspan en keer terug naar punt 1.

“De creatiespiraal is een middel tot zelfsturing, het is geen religie, het bevat geen oordeel, het is gewoon een beschrijving van hoe mensen hun wensen gerealiseerd krijgen.”

Wil jij je ook laten inspireren door dit boek? Bestel het hier.

Scroll naar top