De professional op vakantie

De professional op vakantie

De vakantie staat voor de deur, een periode waar elke professional reikhalzend naar heeft uitgekeken. Hoewel het op dit moment spannend is welke mogelijkheden we hebben om werkelijk op vakantie te gaan, even bijtanken zijn we allemaal hard aan toe. Nu het ‘waar’ onduidelijk is, is het een mooi moment om na te denken over wat jij nodig hebt om helemaal bij te tanken. Want hoe doe je dat eigenlijk bijtanken?

Vakantie vieren

Natuurlijk staat bovenaan een ieders lijstje ‘gewoon’ vakantie vieren en zoveel mogelijk ontspannen en leuke dingen doen met het gezin, vrienden en familie. Daar hoef je bijna niet over na te denken, dat gaat bijna als vanzelf. En terwijl we dat dan aan het doen zijn, betrap ik mezelf er op dat ik dit zo graag het hele jaar door zou doen. Zo onbevangen genieten met de mensen die belangrijk voor me zijn.

Reflecteren

Als dit ook voor jou zo is, misschien heb je in de vakantie wel tijd om eens na te denken of reflecteren over waar je staat en hoe het met je gaat. Reflecteren is de basis om te leren en jezelf verder te kunnen ontwikkelen. Hier bestaan talloze vragen voor en wanneer je de tijd neemt om deze te beantwoorden, leiden ze bijna altijd tot nieuwe inzichten. Als je die gedachten opschrijft kan dit je een jumpstart geven voor een nieuwe start na jouw vakantie.

Mooie vragen om terug te kijken op het eerste half jaar zijn:

 • Welke doelen heb ik bereikt?
 • Waar zag ik tegenop en hoe is dit gegaan?
 • Wat heb ik geleerd?
 • Heb ik genoeg genoten?
 • Welke talenten heb ik ingezet?
 • Heb ik voldoende stilgestaan om te reflecteren?
 • Heb ik geleefd volgens mijn waarden? In welke situaties niet?
 • Wat heb ik niet gezegd wat wel gezegd wil worden?
 • Welk probleem ben ik uit de weg gegaan?
 • Welke activiteiten hebben voor stress gezorgd? Hoe komt dit?

Stel dat je bovenstaande vragen meeneemt op vakantie en hier over nadenkt vanuit ontspanning. Ben je dan tevreden met wat je hebt bereikt? Of kom je tot de conclusie dat je best nog wat dingen wilt aanscherpen? Misschien besluit je wel om het compleet anders te gaan doen. Alles mag, alles kan.

Nieuwjaar

Stel dat je na de vakantie doet alsof het nieuwjaar is, met goede voornemens en al. Wat moet je dan realiseren of die vast te houden? Kun je dat alleen of is wat hulp wenselijk? Vragen die je kunnen helpen om dit beeld scherp te stellen zijn:

 • Met de kennis die ik hierboven heb verzameld, hoe wil ik het nieuwe jaar dan inrichten?
 • Welke plannen liggen al veel te lang en wil ik gaan realiseren?
 • Welke vakanties ga ik voor het volgend jaar inplannen?
 • Welke talenten wil ik volgend jaar verder ontwikkelen?
 • Welke activiteiten ga ik volgend jaar stoppen?
 • Welke problemen ga ik aanpakken?
 • In welke mensen wil ik investeren?
 • Welke hulpbronnen ga ik inschakelen om mijn plannen te realiseren?

Ik hoop dat deze blog je inspireert om tijdens de vakantie een moment van bezinning in te bouwen zodat je eens stil kunt staan bij deze vragen. Mocht je daar geen tijd voor of hebben of kijk je liever na jouw vakantie eens samen naar deze vragen, kijk dan eens naar mijn gratis groeisessies.

Hierin kun je als je nog geen klant van me bent, even wat kennis van mij aftappen. Jouw uitdaging aan mij voorleggen? Vraag gerust gratis en vrijblijvend een Groeisessie aan. Ik geef er normaal 2 gratis weg per maand ter waarde van € 97,=. In augustus heb ik ruimte gereserveerd voor 4 professionals.

Scroll naar top